Methoden overzicht
Methode

Interviews

Een onderdeel dat in elk assessment of onderzoek wel is opgenomen, is een interview met de assessmentpsycholoog. Het is een moment om nader kennis te maken en waarin je jouw kwaliteiten en verworven vaardigheden aan bod kunt laten komen. Vaak duurt een interview een tot anderhalf uur. In het interview kunnen verschillende zaken aan bod komen. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje:

Kennismaking

Vaak wil de psycholoog jou in een interview wat beter leren kennen. Je kunt vragen verwachten over je verleden, de rode draad in je loopbaan en over je huidige situatie. Jouw cv vormt daarvoor meestal een leidraad. Bedenk vooraf wat je graag wil vertellen. Wat kenmerkt jou en het verloop van je carrière?

Motivatie

Ook is de psycholoog nieuwsgiering naar je drijfveren en motivatie. Bijvoorbeeld om op een bepaalde functie te solliciteren of om een ontwikkeling door te maken. Denk daar thuis alvast over na; dan kun je deze zaken in het interview goed verwoorden.

Toetsing op competenties

In een selectieassessment staat vaak een competentie-set centraal waarop getoetst moet worden. In een interview zal de psycholoog jou daarom vragen om concrete situaties te benoemen waarin je deze competenties hebt toegepast. Vaak gebruikt de psycholoog daarvoor de STAR methodiek: hij/zij zal je vragen naar de Situatie waarin je de betreffende competentie toepaste, verzoekt je iets te vertellen over de Taak die je had en de Acties die je daarbij uitvoerde en vraagt tot slot naar het Resultaat. Op die STAR methodiek kun je je thuis heel goed voorbereiden door een aantal situaties op deze wijze uit te schrijven.

Nabespreking vragenlijsten

Vaak wordt het interview ook gebruikt om vragenlijsten te bespreken die je thuis al hebt gemaakt. De psycholoog zal je de resultaten voorleggen en je vragen of je je erin herkent. Probeer de resultaten waar je niet op had gehoopt niet direct af te wijzen maar ga erover in gesprek. Zo hou je het gesprek constructief.

Maar vooral; maak er wat leuks van, vertel waar je goed in bent en wees ook niet te bang om je kwetsbaar op te stellen. In een interview wil je natuurlijk je kwaliteiten goed naar voren brengen. Maar het is ook goed om eerlijk te zijn over je ontwikkelpunten. Wanneer je daar ook inzicht in toont geef je blijk van zelfkennis, wat je ontwikkelpotentieel ten goede komt.

Andere methoden.

Cognitieve capaciteitentest

Met een cognitieve capaciteitentest wordt jouw werk- en denkniveau in kaart gebracht…

Rollenspel

Tijdens een rollenspel houd je een gesprek met een rollenspeler die de rol aanneemt van een medewerker, een collega of directeur…

Ben je op zoek naar een helder advies ten aanzien van de geschiktheid van een sollicitant of werknemer voor een specifieke functie? Dan kan een selectieassessment uitkomst bieden. Ook wanneer je twijfelt tussen verschillende kandidaten en behoefte hebt aan een sterkte-zwakte analyse, raad ik deze methode aan.

Wat selectieassessment je oplevert:

iris haaksma portret v2 500x500

Neem contact op of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Meer informatie ontvangen.

Wil je deze methode inzetten voor jouw organisatie of ontwikkeling? Ik help je graag verder. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Scroll naar boven